Staden sedd från ovan

En stad är alltid en levande organism. Den utvecklas, transformeras, rivs ner och byggs upp igen i en ständig fågel Fenix-loop. Stadsplaneringens uppgift är att försöka bringa ordning i detta kaos. Att försöka bända naturens inneboende strävan efter att få växa fritt till något som är förutsägbart och möjligt att styra. Hur väl man har lyckats beror i stor utsträckning på hur gammal en stad är, och på hur pass organiskt den fått växa fram. Städer som Manhattan i New York, eller extremexemplet Brasilia, visar på det senare. De är helt planerade med mestadels raka gator. Äldre städer som Gamla Stan i Stockholm är det rakt motsatta. Här har gatornas sträckning styrts av var det var lättast för dragdjur och människor att ta sig fram.

En stad är ofta en blandning av dessa två varianter. En äldre stadskärna där gatorna vindlar sig och husen står huller om buller kombinerat med en planerad förortsstad med uniformellt producerade byggnader och raka linjer. Det som i Sverige kallades ABC-staden (Arbete, Bostad, Centrum) är inte unikt för oss även om det varit mest uttalat här. Huruvida detta tänkande var lyckat eller ej är inte ett ämne för denna artikel. Men den som vill studera en stads stadsplanering gör bäst i att se på den från ovan.

Helikopter

Att ta en helikoptertur över en stad är ett fantastiskt sätt att få en bra överblick över hur den vuxit fram. Då ser man hur den utvecklats och vilka områden som hör ihop med varandra. Man ser också vilka fastighetsägare som anlitat en bra takläggare som https://dmtak.se/ och vilka som snålat. Att hyra en helikopter för några timmar kostar en slant men är väl värt priset.

Drönare

Ett alternativ till att själv ge sig upp i luften är att skicka upp en drönare med videokamera. Då kan du sitta bekvämt hemma i TV-soffan och få samma vy från luften du hade fått i en helikopter, men till ett mycket billigare pris.

Google Maps

Ytterligare ett alternativ, som inte kostar mer än en dator och en internetuppkoppling vilket de flesta redan har, är att använda befintliga karttjänster. Till exempel Google Maps (eller varför inte en flygsimulator). Då kan du göra en digital överflygning över en stad och dess kvarter. Här är du inte bunden av din egen geografi utan kan fritt välja var i världen du vill resa. Har du dubbla skärmar kan du till och med jämföra två städer sida vid sida, vilket är en intressant övning.

forma