Målet med stadsplanering är att använda vatten- och markområden på ett optimalt sätt. Olika samhällsintressen behöver vägas mot varandra, vilket sker i demokratiska och öppna processer. Kommunerna har ansvar för planeringen och ska bestämma och påbörja nya planer.
När du letar efter ett nytt hus att köpa kan stadsplaneringen vara en viktig del i ditt val. Hos Boneo hittar du hus till salu i Stockholm med en stor variation i områden att välja mellan. Priserna skiljer sig åt beroende på vilket område du väljer, och även stadsplaneringen med tillgång till grönområden och service. Du kan enkelt se vilka bostäder som passar dig genom att titta igenom Boneos annonser, samtidigt som du kan titta på Google Maps för att se hur området ser ut.
Stadsplanering ger helheten
Med stadsplanering formas helheten av gator, torg och byggnader i tätorter. Målet var från början att ställa upp gränser mellan gator och byggnadskvarter i tätbebyggda områden. Den noggranna planeringen gjordes också för att undvika konflikter i framtiden. Numera används stadsplanering för att skapa mer energisnåla och ekologiskt hållbara samhällen.
Somliga städer är dåligt planerade och du kan behöva en karta för att hitta rätt när du utforskar dem. Det finns en reell risk att gå vilse, men med god planering kan din vistelse i staden bli ett äventyr. I Venedig är staden full av kanaler, broar, gator och vindlande gränder. Även om du går vilse i staden är det ändå spännande då du hela tiden kan råka på något nytt som du aldrig sett förut varje gång du rundar ett hörn. Tokyo är en enorm storstad som är levande dygnet runt. Många som turistar i Tokyo tycker att adressystemet är svårt att förstå, men för att lättare ta sig fram går det att ta en taxi.
En annan stad med lustigt dragna gator är Boston, som ses som en av de charmigaste gamla städerna i USA. Amsterdam har många kanaler och är en promenadvänlig stad för besökarna. Broarna ger en romantisk och mysig känsla, samtidigt som byggnaderna kan kännas lite väl sneda och smala. De kan ibland ge intrycket av att behöva stötta sig mot varandra för att inte falla samman.
Skönhet och funktionalitet
Stadsplaneringen har förändrats mycket genom tiderna, där det i antikens Grekland infördes ett klassiskt stadsrutnätssystem av Hippodromos. Närmare vår tid, under fyrtio- och femtiotalet, anlade man satellitstäder runt storstäderna. De nya stadsdelarna var på detta sätt självständiga centrum som inte längre var beroende av storstaden på samma sätt. Med ekologisk hänsyn blir städerna trevligare att bo i och kan bidra till ett bättre klimat.