Arkitektoniska pärlor längs svenska västkusten

Skåne, Halland och Bohuslän ligger längs den svenska västkusten och de tre länen erbjuder allt från vidsträckta landskap till pittoreska skärgårdsmiljöer. För många är det en dröm att äga ett vackert hus någonstans på västkusten och det finns många byggnader att inspireras av. Det finns arkitektoniska pärlor på orter som blivit ett givet remsål för den som turistar i området. Smögenbryggan i Smögen med sina färggranna trähus och bodar längs med bryggorna i hamnen, är en given sådan. Hela hamnområdet här är sedan 1987 upptaget som riksintresse för kulturminnesvård. En annan ort att besöka är den gamla fiskebyn Grundsund. Här finns rymliga trävillor som ligger utströdda på bergen och bildar ett virrvarr av små gränder att strosa omkring i. Men allt på västkusten är inte gamla trävillor med torn och tinnar. Det finns också intressant stadsarkitektur. Strandvägen i Göteborg har flera folkkära stenbyggnader, bland annat “Kinesiska muren” och “Vita huset.”

Kulturbyggnader och filmfestival i Göteborg

I Göteborg finns även modern, samtida arkitektur som är spännande för den som är intresserad. Göteborgsoperan, som stod klar för allmänheten 1994 är en av dem. Men det har inte endast byggts nytt i Göteborg för kulturinstitutionernas räkning. Gamla byggnader får nytt liv genom att användas till helt andra verksamheter än vad de från början är avsedda för. Göteborgs Filmfestival har fått tillgång till en av stadens vackra kyrkor och Masthuggskyrkan i Göteborg visar film under festivalens gång. Temat för den senaste visningen var konstfilm som filmats vertikalt, alltså så som man vanligtvis filmar med mobiltelefonerna. En för ändamålet avsedd filmduk fraktades från Holland; anpassad för film i högformat. Ett kyrkorum som har högt i tak och en altargång som understryker det långsmala i byggnaden är särskilt väl anpassat för den här typen av film. En kompetent gissning är att de här formaten kommer att bli vanligare i framtiden även på den vanliga filmduken, då allt fler vänjer sig med formatet. Vi filmar på högkant i nästan alla sociala medier och sannolikt kommer detta att smyga sig in även i filmen så småningom.

Flytta tryggt i svårtillgängliga miljöer

Redan nu visas film i Göteborgs filmfestivals regi på andra ställen än på biograferna. Stora teatern, en klassisk Göteborgsbyggnad från 1850 och ännu en av de arkitektoniska storverken som finns på västkusten, inhyser också filmfestivalens verksamheter. Med de nya formaten som är på ingång kan vi kanske vänta oss fler nya spännande miljöer att se film på. Detta kräver också en annan logistik och kanske har arrangörerna för filmfestivalen helt nya aspekter att ta hänsyn till nästa gång festivalen arrangeras. Ska vi ha in filmduk, stolar, serveringsmöblemang och dylikt i lokaler som aldrig använts för något liknande, så måste det till en flyttfirma göteborg Filmfestival kan anlita. I Göteborg finns givetvis många flyttfirmor som har kompetens att klara av utmanande uppdrag. Många flyttar ut i skärgården och det finns flyttfirmor som specialiserar sig på flytthjälp för dem som ska ha bohag till eller från skärgården. Då behovs det lastas om till båt på vägen och sedan kanske till och med till vagn eller skottkärra från bryggan till huset.

forma