Vad gör en stadsplanerare?

En stadsplanerare är en person som arbetar med att göra en stads layout så bra och praktisk som möjligt. Deras uppgift är att kombinera till exempel miljö och transport på ett funktionellt sätt så att staden kan existera utan problem. Man jobbar ofta i lag inför nya projekt och det krävs en hel del förstudier innan man verkställer en ny plan.

Bland de många uppgifter som stadsplaneraren har är att se till att en stad är så miljövänlig och det inkluderat bland annat att planera in många parker och grönområden, att det finns tillgång till sopavhämtning liksom att alla i staden har tillgång till färskt vatten. Man ser också till att fabriken inte fastnar på strategiska ställen så att invånarna drabbas av så lite utsläpp som möjligt.

Bland nya idéer för miljövänlig stadsplanering inkluderas att använde solenergi för sina stadsljus, gatlyktor och parkeringsmetrar liksom LED lampor i stället för vanliga lampor. Man experimenterar även med olika typer av asfalt som kan absorbera koldioxid. Det är ett både svårt och intressant jobb och mycket tillfredsställande att se sina länge genomarbetade planer sättas i praktiken och många stadsplanerare jobbar inom den kommunala sektorn.

forma