Stadsplanering i Göteborg

Göteborg är en stad som har ett otroligt gott rykte tack vare det vanliga ordspråket att göteborgare är Sveriges trevligaste människor. Det är en stad som ständigt växer och idag är det bostadsbrist bland invånarna. Många får därför bosätta sig i utkanten av stan eller i andra kommuner. Det byggs även för fullt i Göteborg och man beräknar att de kommuner som anses vara “långt ut” nu kommer befinna sig i centrum om några år. Göteborg är också en välkänd studentstad med både Chalmers och Göteborgs Universitet. Det gör att det tillkommer ett drös med internationella studenter varje år som också söker bostad. Utöver det är det många som väljer att återvända hem då man kanske har varit bott någon annanstans i några år och sen känner att man vill stadga sig i Göteborg.

Byggs i hela staden

Förutom bostadsplatser byggs det princip i hela staden då man håller på och göra en upprustning. Bland annat håller man på att bygga en ny väg över älven samt nya byggnader som skall agera kontor i framtiden. Precis som vilken annan stad som helst är den kluriga frågan hur man skall hålla ihop staden. Exempelvis är Göteborg en av Europas glesaste städer då det tidigare har funnits väldigt mycket öppna och oanvända ytor. Det pendlas ständigt varje dag från och till staden för att folk är bosatta utanför. Detta har gjort att man har infört vägtullar som skall bidra till mindre bilar. Man vill helst att folk skall åka kollektivt för att hjälpa miljön. Tack vare byggnationen som pågår runt om i staden hoppas man kunna tätna till de öppna ytorna och få en mer sammansatt stad. Innan har de olika stadsdelarna varit mycket för sig själva.

Förtätning är ett måste

När det handlar om storstäder måste de utvecklas för att kunna hänga med i utvecklingen. Exempelvis har Göteborg alltid varit en industristad som har livnärt sig på hamnen och på andra företag som Volvo, Ericsson, AstraZeneca och SKF för att nämna några få. För att företag och människor inte skall flytta ifrån staden behövs det en ordentlig upprustning av hela staden. Man behöver ha en klar stadsplanering som involverar både bostäder och andra angelägenheter. Staden behöver vara levande och bjuda på händelser året runt samtidigt som de som vill skall kunna bo i staden utan problem. Har man blivit inspirerad av att läsa detta inlägg kanske det är dags med en badrumsrenovering för att fräscha till sitt egna hem. Det är trots allt endast några få år kvar tills Göteborgs 400 års-firande och vad passar inte bättre än att rusta upp sin egna bostad samtidigt.

forma