Utbildningar inom stadsplanering

Om man vill arbeta med stadsplanering är det kanske inte helt lätt att veta vilken utbildning man ska välja, eftersom det inte finns ett regelrätt yrke som heter ”stadsplanerare”. Många som arbetar med stadsplanering är dock arkitekter i grunden, varför det kan vara en bra väg att gå. Det är visserligen en lång utbildning, men då får man också möjligheten att arbeta inom andra områden om man skulle tröttna på stadsplanering.

Nackdelen med att välja vägen via arkitektur är att utbildningarna i arkitektur kan vara ganska populära, vilket betyder att det kan vara svårt att bli antagen. Om du vet med dig att du inte har toppbetyg från gymnasiet, och vill förbättra dina chanser att komma in på den arkitektutbildning som du har valt, ska du därför göra högskoleprovet. Det gäller dock att förbereda sig så bra som möjligt inför provet för att få ett resultat som faktiskt hjälper en. Därför kan det vara bra att spana in sidor som Hpguiden.se, där det bland annat finns gamla högskoleprov att träna på.

Om man skulle vilja gå en mer direkt väg in på stadsplaneringen, finns det faktiskt utbildningar som riktar in sig på det. En av dem är Samhällsplanerarprogrammet vid Umeå universitet. Utbildningen är ett treårigt kandidatprogram som leder fram till en examen med kulturgeografi som huvudämne. Fokus under utbildningen ligger på frågor som markanvändning nu och i framtiden, hur människor bor och arbetar, vilken roll kommunikationen spelar i samhället och hållbar utveckling på lång sikt. Det sistnämnda är ju en viktig aspekt av stadsplaneringen idag oavsett om man är arkitekt i grunden eller inte.

forma