Stadsplaneringens hemligheter

Österrikes huvudstad Wien rankas som den bästa staden i världen att leva i. Det gör det till en bra stad att titta på som ett exempel på väl utförd stadsplanering. Infrastrukturen i Wien är administrerad in i minsta detalj och koordineras under en välformulerad detaljplan, ”Wiener Stadtwerke”. En stadsplan som nu har mer än 70 år på nacken.

En modern och vacker storstad

Wiens rykte som en exceptionellt välfungerande stad grundlades ännu mer stabilt från 1920-talet och framåt. Socialdemokraterna som styrde staden under decenniet sjösatte en mängd storslagna projekt som ger ett eko i staden ännu idag. De började bygga tiotusentals lägenheter för fler än 220 000 människor med fasta hyror, varav många kvarstår ännu idag. Fast anpassade till dagens valuta. Det har gjort att Wien är en av otroligt få städer i världen som kan skryta med att också fattiga människor har relativt hög livskvalitet.

Wien är dock inte helt fritt från problem, hur skulle den kunna vara det? Stadens till stora delar socialdemokratiska arv har lett till flera konflikter med den privata sektorn. Det är väl knappast någon hemlighet att ett bra företagsklimat kan vara en väl så viktig komponent för att en stad ska kännas bra att leva i. Som stadsplanerare har du dock inte ha kontroll över allt. Om ett företag lyckas eller inte beror förstås på en mängd olika faktorer. Inte minst är det viktigt att ha tillgång till likvida medel. Vare sig det handlar om oförutsedda utgifter eller en investering som du bara måste göra. Fakturino erbjuder företagslån, factoring och andra finansiella tjänster på ett enkelt, snabbt och säkert sätt.

Namnet som nämns oftare än något annat som ett skäl till varför Wien idag rankas så högt på index över livskvalitet är Otto Wagner. Han hade inte bara ett stort inflytande över några av Wiens mest berömda byggnader, han var också personen som designade stadens idag så uppskattade tunnelbanenätverk. Wien har i hög grad hans framåtblickande att tacka för att det idag är en stad som på en gång är klassiskt vacker samtidigt som den är modern.

Välfungerande kollektivtrafik

Kollektivtrafiken är en annan faktor som sticker ut när man jämför Wien med andra storstäder. Det är omfattande, billigt och drivs av ett företag som vet värdet av att kommunicera med invånarna som använder deras tjänster. Genom att regelbundet kommunicera via sociala medier har de blivit kollektivtrafik-företag som faktiskt är omtyckt. Att det går att ta sig snart sagt överallt i staden dygnet runt, att precis alla transporter är handikapp-anpassade, och framförallt, att priserna är humana är också uppskattat.

På det stora hela är Wien en stad som tycks kunna tillfredsställa behoven för människor oavsett vart de befinner sig ekonomiskt. Att staden ständigt toppar globala nöjdhetsindex är beviset för det.

forma